MBOscrum is in principe geschikt voor alle MBO-opleidingen. MBOscrum wordt inmiddels toegepast op opleidingen als Vormgeving, Business & Administration, ICT, Verpleegkunde, Pedagogisch werk, Commercie, Retail, Service Medewerker niveau 2 en Techniek. Zoals eerder beschreven, kan met MBOscrum het hele curriculum projectmatig worden aangepakt. Ook de generieke vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap.

Zoals met alle didactische en pedagogische methodes is het afhankelijk van het docententeam of MBOscrum werkt of tegenwerkt. Van het team wordt verwacht dat de teamleden intensief samenwerken in het coachen en begeleiden van de studenten. Het vraagt van docenten een andere kijk op onderwijs dan het klassieke jaar-klassensysteem. Een rooster in dagdelen waarin de student ruimte en vrijheid krijgt om keuzes te maken is helpend om betere resultaten te krijgen. Loslaten vinden veel docenten maar eng, is onze ervaring. En toch is het nodig om de student de persoonlijke ontwikkeling door te kunnen laten maken die nodig is voor zijn of haar beroepsveld. En het mooie is: het lukt op alle niveau’s mits de (leer)coachende vaardigheden in het team op orde zijn.

Ook starten met MBOscrum? Begin op tijd met de voorbereidingen. Ons advies is om minimaal een half jaar van te voren te beginnen met de praktische voorbereidingen. Als dan in augustus gestart gaat worden moeten de onderwijslogistiek, LMS en gezamenlijke missie en visie minimaal op orde zijn. Het team van MBOscrum kan u daarbij begeleiden.